- Er wordt niet gekraakt.
- De oorzaak van de pijn zit niet altijd waar je het voelt
- De behandeling duurt een uur, genoeg tijd om de klachten te bespreken.
- Vooral geschikt voor langdurige problematiek en/of verspringende klachten.
- Een behandeling is altijd gebaseerd op het individuele bewegingspatroon.
- Behandeling van vrijwel alle relevante gewrichten van voeten tot hoofd.
Manuele Therapie E.S. is een Methodiek
klik voor meer details
Manuele therapie E.S. (Egg Shell) is een manuele therapievorm zonder manipulatietechnieken. Geschikt voor jong tot oud. Manuele therapie E.S. is geschikt voor klachten die al lang bestaan en verspringend lijken te zijn en kan bij hardnekkige klachten uitkomst bieden. Deze vorm van manuele therapie is ook bekend als de methode ‘School voor Manuele Therapie Utrecht’ of als Systeem van der Bijl, naar de grondlegger.
Behandelwijze Manuele therapie E.S.®
Manuele Therapie E.S.® is een wijze van behandelen om langer bestaande klachten aan te pakken. Elke persoon is uniek. De voorkeursbewegingen ontwikkelen zich tijdens het leven van een mens voortdurend. Het menselijk lichaam is dynamisch en veranderlijk. Geen dag is het lichaam exact hetzelfde. Of je nu voetbalt, wandelt of hardloopt, je rug beweegt nooit alleen! Met andere woorden: Bij een blessure is het altijd de vraag ‘is dit de oorzaak of het gevolg wat we zien?’.
De oorzaak van veel (eenzijdige) blessures van bv. knie of onderrug vinden hun oorzaak in het niet goed functioneren van de bewegingskoppelingen. Je kan je voorstellen dat als je niet de juiste bewegingen (kan) maken, het lichaam een ‘andere weg’ zal zoeken, compenseren. Deze compensaties kunnen tot blessures leiden. Zo kan die blessure van jaren geleden ineens de oorzaak zijn van klachten. Met bijvoorbeeld een pijnlijke schouder ga je anders hardlopen en kan je een knieprobleem ontwikkelen. Het lichaam zoekt een ‘andere weg’; compenseren. De oplossing zit dan niet in het veranderen van je looppatroon maar in het behandelen van je schouder.
De Manuele Therapie E.S.® grijpt aan op deze vorm-functie relatie door de functie te analyseren en te verbeteren. Hierbij maakt het gebruik van een persoonlijke bewegingsanalyse en behandelen waarin niet de pijnlocatie maar het bewegingsapparaat als geheel centraal staat.
Elke klacht geeft problemen op een specifieke locatie in het lichaam, maar ook in de aanpassingen die het lichaam in reactie hierop maakt. Deze compensaties kunnen problemen op zichzelf gaan vormen. Het alleen richten op de pijnlocatie is dan niet voldoende.
Door de individualiteit in bewegen van een persoon in kaart te brengen aan de hand van gestandaardiseerde metingen is het mogelijk een behandeling aan te bieden op maat is voor elke patiënt. In deze analyse wordt voor elk gewricht van het lichaam bepaald in welke driedimensionale richting deze bewogen moet worden om de functie en de vorm weer bij elkaar te laten passen. Dit worden gewrichtssturingen genoemd. Dit gaat zo zacht dat het altijd binnen de grens van het gewricht blijft. De fysiologische eindgrenzen van de gewrichten worden niet overschreden. Dit in tegenstelling tot andere manipulatieve technieken waarbij juist door deze eindgrens wordt heen bewogen om de mobiliteit te vergroten.
Deze vorm van manuele therapie is door zijn methodiek geschikt voor het behandelen van ingewikkelde en meervoudige klachten, de behandeling doet geen pijn en er zijn geen harde of snelle kraaktechnieken. Er wordt zo zacht gewerkt dat er vrijwel geen risico bestaat op beschadiging van weefsels. De methode wordt de ‘eggshell methode’ (E.S.®)genoemd, omdat een eierschaal nog niet zou breken door de kracht die gebruikt wordt bij de behandeling.
Er wordt niet binnen 2 weken opnieuw behandeld.
In het algemeen is Manuele Therapie E.S.® geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van gewrichten of gewrichtsketens.
Enkele voorbeelden:
- hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
- rugklachten tot hoog in de rug met rib- en borstpijn
- bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
- klachten zoals startpijn of pijn bij lang zitten of staan
- “chronische” aandoeningen zoals artrose en meerdere vormen van gewrichtsontsteking
- Allerlei stadia van hernia in de nek of rug
Natuurlijk is ook niet alles behandelbaar. Of uw klachten ook in aanmerking komen voor Manuele Therapie E.S.® zal pas blijken na een eerste onderzoek.
De werkwijze van een Manueel therapeut E.S.®:
Anamnese
Vóór de behandeling wordt een anamnese afgenomen. Dat wil zeggen dat er een vraaggesprek wordt gehouden waarin wordt gevraagd naar de klachten, waar en wanneer ze optreden, hoe lang ze al bestaan, waardoor ze worden verergerd of juist minder worden enz. Ook kan gevraagd worden naar andere aandoeningen of ziektes, eerdere behandelingen, terwijl ook zaken als werk- en privéomstandigheden aan bod kunnen komen.
Algemeen lichamelijk onderzoek
Hierna volgt een algemeen onderzoek, waarbij de manueel therapeut onder meer de stand en beweeglijkheid van de patiënt bekijkt, overigens zonder hieraan een waardeoordeel te geven. Het algemeen lichamelijk onderzoek dient om vóór en na een behandeling te kunnen vergelijken. Naast het neurologisch onderzoek, wordt een uitgebreide functie analyse gemaakt die de leidraad voor het behandelprotocol vormt.
Testen, metingen en analyse van het individuele bewegingspatroon.
Naast de metingen in het algemeen bewegingsonderzoek worden er door de manueel therapeut een aantal voorkeursbewegingen getest, zoals handen vouwen, armen over elkaar doen, spitten, etc. Eveneens worden metingen verricht aan botten en gewrichten, teneinde een beweging mechanische analyse te kunnen maken die geheel gebaseerd is op het individuele bewegingsapparaat. Hierbij wordt uitgegaan van het feit dat ieder lichaam asymmetrisch is. Met deze gegevens kan de manier worden berekend hoe de patiënt per bewegingssegment moet worden behandeld.
Aanvullende informatie
Medische verslagen en de onderzoeksresultaten van derden, waaronder röntgenfoto’s, scans en dergelijke, worden bij het onderzoek betrokken.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het bewegen van in principe alle gewrichten van het lichaam, van ‘top tot teen’, óók als het om een duidelijk lokale klacht gaat. Dat is noodzakelijk, omdat alle botstukken van het lichaam in feite één lange keten vormen die elkaar in hun functioneren kunnen beïnvloeden.
Het door de therapeut bewegen van de botstukken gebeurt door een lichte druk uit te oefenen op de botten, waarbij steeds het ene bot wordt bewogen en het aangrenzende botstuk wordt geremd in de beweging. De manier van bewegen is afhankelijk van de vorm van de gewrichten en komt overeen met hetgeen uit de bewegingsanalyse is berekend.
Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling is meestal pijnloos, met uitzondering van enige drukpijn bij hevige acute problematiek. Door de lage intensiteit van behandelen zal geen schade kunnen worden toegebracht, omdat altijd binnen de natuurlijke grenzen van het gewricht wordt bewogen (er wordt dus niet ‘gekraakt’).
De behandeling vindt plaats in verschillende uitgangshoudingen, zoals zit, zij-, rug- of buik lig. Dit is afhankelijk van de uit te voeren beweging. De therapeut gebruikt bij de behandeling naast zijn beide handen soms de inzet van borstkas en schoudergordel om bepaalde bewegingen te kunnen uitvoeren.
Afsluitend onderzoek
Na de behandeling wordt door de therapeut een evaluerende toets gedaan naar het directe resultaat van de behandeling. Dit gebeurt door een aantal bevindingen uit het algemeen lichamelijk onderzoek te herhalen. Verder wordt de patiënt voorgelicht over de te verwachten reacties op de behandeling.
Reactie na afloop
De behandeling zet het lichaam zelf aan het werk om de klacht en of beperking te herstellen. Soms kan er toch nog wat napijn optreden, omdat nu eenmaal bewogen wordt in structuren, die al verhoogd pijngevoelig waren. Het effect van de behandeling zal voorafgaand aan de volgende behandeling zorgvuldig geëvalueerd worden.
Voorlichting over de aanpassing van het lichaam aan de veranderde omstandigheden, is een onderdeel van de behandel sessie. De reacties kunnen per persoon verschillend zijn. Indien nodig wordt een nieuwe afspraak gemaakt, waarbij meestal een periode van twee tot drie weken tussen de behandelingen zit, om het lichaam de kans te geven te herstellen en zich aan te kunnen aanpassen aan de veranderingen. Wordt geen of onvoldoende resultaat behaald , dan wordt in overleg gestopt en zo nodig doorverwezen.